Schager Courant maandag 19 september 2023.

Uit het niets is daar de titel

KAMPIOEN Mike van den Brink verbaast zichzelf

Ik word er eerlijk gezegd zelfs een beetje emotioneel van

Robin Kaandorp

De slotdag van de Acon Cross leverde de nieuwe kampioenen van 2023 op. Die bij de rodeoklasse sprong eruit. Mike van den Brink verbaasde in de eerste plaats zichzelf met behalen van de titel.

autocross

Acon

Sint Maarten Zelden zal een kampioen op de baan in Sint Maarten met zoveel enthousiasme begroet zijn als de inwoner van Limmen. Tien jaar rijdt hij al mee, maar een veelwinnaar was hij nooit. Dat is hij dit jaar ook niet, maar zijn constante prestaties leverden hem wel de hoofdprijs op. In de finale eindigde hij als derde en dat was genoeg om zich tot eindwinnaar te kronen. ,,Ik wist voor de finale voor wie ik moest eindigen om eerste te worden”, vertelt hij, terwijl hij bijna voortdurend door voorbijgangers wordt gefeliciteerd. ,,Ik heb enorm geprofiteerd van het feit dat mijn concurrenten het vooral erg druk met elkaar hadden vandaag. Ik begon als vierde aan de dag en nu heb ik de titel. Dat had ik echt nooit kunnen denken. Mijn seizoen is namelijk heel wisselvallig begonnen, pas de laatste tijd viel alles een beetje op zijn plek.”

Zonder geluk vaart niemand wel, beaamt hij. Bram Koppes begon de slotdag als koploper. ,,Maar die had echt een enorme pechdag. Alles zat bij hem tegen en hij werd ook flink geraakt. Ik heb zelf geen enkele manche gewonnen. Ik was een keer tweede in Lopik (de twee races daar tellen ook mee voor het Acon-klassement) en nu dus derde, dus ik had totaal niet verwacht dat ik kampioen zou worden. Ik word er eerlijk gezegd zelfs een beetje emotioneel van.”

Dat geldt ook voor zijn supporters, die al spontaan een feestje bouwen op het pitsterrein. Van den Brink krijgt in het voorbijgaan ook meerdere keren de vraag wanneer het grote feest gaat plaatsvinden. Hij moet het antwoord nog even schuldig blijven. ,,Maar dat gaat er zeker komen.”

Het bijzondere aan de titel van Van den Brink is dat hij hem heeft behaald met een Volvo met achterwielaandrijving. ,,Het is al iets van vijftien jaar geleden dat een auto met achterwielaandrijving hier won. Dus dat is ook zeker bijzonder.” Meestal kiezen de rijders voor een wat kleiner formaat. Zoals bijvoorbeeld regerend kampioen Jesse de Graaf, die dit jaar geen rol van betekenis speelde, maar wel de afsluitende finale won. Van den Brink zweert echter bij zijn Volvo. ,,Volgend jaar bouw ik een nieuwe en sta ik weer strijdvaardig aan de start.”

Helemaal aan de andere kant van de pits is het ook feest. De drie broers Tesselaar, gesteund door een grote fanclub, hadden een topdag in de F1-klasse. Dennis, Jelle en Niels wonnen allemaal een manche. In de finale pakte Niels bovendien de winst en werd Dennis, die door motorproblemen de winst uit zijn handen zag glippen, derde werd. Jelle had vooraf de beste papieren wat betreft het klassement, maar kwam net wat punten tekort voor de eindzege. In het dagklassement werden zij achter Jorn Adema twee, drie en vier. ,,Dus het was inderdaad een mooie dag voor ons allemaal ”, stelt Niels.

Tot voor kort reed de 21-jarige Winkeler vooral in Groot-Brittannië. ,,Maar ik heb nu weer een Nederlandse licentie. Dus ik rij ook weer meer hier. Al ben ik ook nog vaak in het buitenland actief. Volgend jaar ga ik bijvoorbeeld naar Nieuw-Zeeland, ik wil gewoon altijd racen.”

In de Acon zat het niet mee dit seizoen. ,,Maar dit is een mooie afsluiter zo. Ik had nog nooit een finale gewonnen. Dus dat is ook mooi.” En er is nog genoeg te ambiëren. ,,Ik wil ook nog wel een keer het kampioenschap winnen.”

Die titel is nu voor de ervaren Fries Louw de Vries. Die profiteerde onder meer van het vroege uitvallen van Sander Goos, die lek reed. ,,Dat vind ik wel spijtig voor hem, want hij is echt een heel correcte rijder. En daarnaast echt een geduchte concurrent. Toen hij uitviel wist ik dat ik alleen nog moest finishen.”

De Vries is een coureur die dat klusje wel koel tot een goed einde kan brengen. ,,Ik ben misschien de zwaarste rijder van allemaal. Als ik in de auto stap heb ik twintig minuten nodig, maar als ik eenmaal gestart ben, ben ik de rust zelve. Ik ben nooit zenuwachtig. Deze titel is ook vooral mooi voor mijn team. We zijn altijd met zes, zeven man aan het sleutelen en als dat zoiets oplevert is dat natuurlijk heel mooi.’’

Texelaar Ruud Betsema werd kampioen bij de superstandaardklasse en Robbert Dekker uit Waarland prolongeerde zijn titel bij de kevers.

Niels Tesselaar won de afsluitende F1-finale.

Foto Martin de Haan