Schager Courant maandag 15-08-2022. “Speciaal gekomen voor NK”.

Wybe de Vries (midden) zwaait met de overwinningsbloemen. Jacob de Vries (links) en Niels Tesselaar flankeren de nieuwe kampioen.

Foto Redmouse

 

OUTSIDER Wybe de Vries pakt tweede grote overwinning van het seizoen

Dit is een wedstrijd die ik ooit een keer wilde winnen.

Onbekend was hij niet op het circuit in Sint Maarten, maar in 2022 had Wybe de Vries de Acon-competitie tot nu toe aan zich voorbij laten gaan. De 29-jarige Fries had het NK echter aangekruist als één van de wedstrijden die hij ooit een keer wilde winnen. Die ambitie maakte de rijder uit Hantum met verve waar.

autocross

NK stockcars F1

 ,,Het had alleen niet heel veel langer moeten duren. Op het einde werden mijn banden te heet en wist ik niet of ik het nog lang vol zou houden.” Maar het lukte. ,,Ja, echt geweldig. Dit kan echt niet beter.”

Tachtig coureurs begonnen aan de dag. Daarvan kwamen er 35 in de finale. Vooraf leken de gevestigde Acon-namen het uit te gaan vechten, maar nadat de strijd eenmaal op gang was gekomen, was hij voor diverse kanshebbers ook al snel weer klaar. Texelaar Pieter Langeveld kende dit jaar nog weinig succes in finales en ook op het NK was dit al niet anders. De regerend Acon-kampioen viel rap uit, gevolgd door diverse andere rode daken (de succesvolste rijders rijden met een rood dak) en onder meer Rutger Valk en Koen Maris voegden zich snel bij hem op het middenterrein.

Inmiddels was De Vries (met een geel dak) er als een haas vandoor gegaan en het zag er lange tijd niet naar uit dat iemand ook maar in zijn buurt kon komen. Het werd door de technische problemen van de koploper echter nog wel degelijk spannend. Een andere rijder, die ook niet vaak in Sint Maarten te zien is, kwam nog gevaarlijk dichtbij. ,,Ik zat er echt vlak achter, maar op dat moment vloog er net eentje voor mij in de rondte en kon ik er helaas niet meer bijkomen.”, blikte Niels Tesselaar terug.

De 20-jarige crosser uit Winkel rijdt vooral op andere banen. Zo is hij samen met zijn oudere broer Jelle (die ook lang voorin meereed, maar enkele ronden voor het einde uitviel) vaak actief op de banen in Engeland. Eerder dit jaar won hij bovendien in Emmen. ,,Maar het NK is altijd mooi om te rijden en het is natuurlijk leuk voor mijn sponsors als ik af en toe hier start.”

Karateristiek beeld in de F1. Dennie Hollema gaat hier aan kop.

Foto Redmouse

De finale was de afsluiting van een lange, warme dag op het circuit. Het weerhield de vele fans er niet van om naar de baan af te reizen en de publieke opkomst was de hoogste van het jaar, wat gebruikelijk is als het NK wordt gereden. Het merendeel van de kijkers had zich aan de meer schaduwrijke kant van het complex opgesteld en zag een dag waarop negen stockcarmanches steeds een andere winnaar opleverden. En dat was al een voorbode op de onverwachte uitslag in de finale. Met regerend kampioen Jacob de Vries kwam er nog wel een verwachte rijder op het erepodium. Hij werd derde. Edwin Ploeg en Gert-Jan Klok maakten de top vijf daarachter vol.

Op gepaste afstand van zijn naamgenoot. Een paar jaar geleden waren de rollen nog omgekeerd en moest Wybe de Vries, na lange tijd in kansrijke positie te hebben gelegen, genoegen nemen met plek vier. Iets waar hij nu vooraf ook al genoegen mee zou hebben genomen. ,,Want tot de finale ging het vrij gemiddeld, zeker niet perfect. Ik had niet het idee dat ik snel genoeg zou zijn om in de finale een rol te kunnen spelen.” Maar dat hij een kans had, wist hij van tevoren. Een kleine maand geleden won hij al de World of Dirt op Texel. ,,Dat is wel een beetje te vergelijken met deze overwinning. En ik heb in Friesland ook al goede resultaten geboekt. Ik ben dus heel tevreden, want ik ben nog vrij nieuw in deze klasse. Ik rijd nu drieënhalf jaar mee. Daarvoor reed ik in de vrije standaard en rodeo. Ik ben hier speciaal naartoe gekomen voor het NK. Dit is een wedstrijd die ik ooit een keer wilde winnen. En vooral door mijn supergoede start is dat vandaag gelukt.”

Scroll naar boven