Schager Courant maandag 14 augustus 2023

SINT MAARTEN Fries Mark Veenstra oppermachtig in finale NK stockcar

Met een goed motorblok kan tegenwoordig al snel op niveau mee worden gedaan

Erik-Jan Aafjes / Foto Redmouse

De drieduizend euro, bloemen en de kussen van de rondemiss waren bijzaken, de Nederlandse titel stockcar was zondag op het circuit in Sint Maarten voor Mark Veenstra de enige prijs die telde. ,,Al kan ik van het geld wel nieuwe banden kopen’’, reageerde de Friese autocrosser lachend.

Sint Maarten Wie zondag Sint Maarten naderde hoefde niet te zoeken naar de racebaan. Het volume dat de stockcars tijdens de strijd om de nationale titel produceerden was aanzienlijk. Het talrijk opgekomen publiek, veelal uitgerust met campingstoelen en koelboxen, genoot. Het terrein werd na elke manche opnieuw gesproeid en bleef dus nat. Wie dicht bij het hek stond werd getrakteerd op rondvliegend modder. Niemand die zich er druk om maakte.

Mark Veenstra was in de finale van de strijd om de nationale titel stockcar heer en meester. Hij verwees Pieter Langeveld en Gert-Jan Klok naar de tweede en derde plaats. De Fries had zich ook in de voorronden de beste getoond. ,,Dat ik van pole position heb mogen starten was een groot voordeel’’, benadrukte Veenstra na de huldiging. ,,Het lukte om die eerste plaats vast te houden.’’ Hij benadrukte dat hij de prestatie niet alleen aan zichzelf te danken had. ,,Ik doe dit niet alleen. Ik ben hier in Sint Maarten door heel veel mensen geholpen. Kijk maar eens hoe groot het team is.’’

De Fries finishte tijdens de manches twee keer als tweede en een keer eerste. Van 35 stockcars die aan de finale begonnen haalden er twintig de finish. De eindstrijd werd twee keer onderbroken door een rode vlag om de hulpdiensten de mogelijkheid te geven om uitgevallen stockcars weg te takelen. Grote problemen leverde het niet op. ,,Alles is rustig’’, beschreef omroeper Tjitte van der Veen de situatie. ,,We kunnen weer rollen.’’

Van der Veen genoot. ,,De situatie is anders dan voorheen. Met een goed motorblok kan tegenwoordig al snel op niveau mee worden gedaan. Er is niet meer, zoals jaren terug, een heel dure stockcar nodig om te winnen. Destijds konden hooguit tien racers de wedstrijd winnen, nu komen alle deelnemers in aanmerking.’’ De opmerking werd onderstreept door het feit dat alle manches een andere winnaar kregen.

Alferink Klamer en Wilco Rijlaarsdam keken met een goed gevoel terug op het evenement. ,,We hebben vandaag ideale weersomstandigheden. De vorige keer was het super heet. Bij zulke omstandigheden komt er weinig publiek. Vandaag hebben we een topopkomst. De sfeer was super.’’

Ook de andere klassen leverden veel spektakel op. Er werd niet gekeken op een deuk meer of minder. In een enkel geval werd zelfs doorgereden met een auto die twee wielen miste. De finale bij de kevers werd gewonnen door Robbert Dekker. In de rodeo-klasse reed Hein Durk Vellema als eerste over de finish.

Patrick Sintebin won bij de vrijestandaard klasse. Omdat het programma flink was uitgelopen werd de winnaars gevraagd geen ereronde te rijden. Het verzoek bleek aan dovemansoren gericht.

autocross

NK stockcars

Scroll naar boven