Schager Courant dinsdag 30-05-2023

Beste van start tot finish in lot uit de loterij

PRIMEUR Kevin Tamis zegeviert bij Acon

Eigenlijk is het voor mij altijd: nieuwe ronde, nieuwe kansen

Robin Kaandorp

 

Aangezien bij autocross de beste rijders van de dag altijd achteraan starten, komt het niet vaak voor dat iemand op pole position ook wint, maar Kevin Tamis bewees in de rodeofinale dat het wel degelijk mogelijk is. Hij reed van start tot finish vooraan.

autocross

Acon-races

Sint Maarten Opmerkelijk genoeg gebeurde bijna hetzelfde ook in de afsluitende stockcar F1 finale. Voor Jeffrey Pikkert duurde de strijd echter net een ronde te lang en hij zag Albert Sikkema er met de winst vandoor gaan.

Voor zowel Tamis als Sikkema was het de eerste overwinning ooit op de Aconbaan in Sint Maarten. ,,Ik heb wel eens in Blauwhuis gewonnen en werd daar tweede in het kampioenschap, maar hier win ik voor het eerst”, vertelt de 30-jarige Tamis. ,,Ik heb tien jaar lang met een achterwiel aangedreven wagen gereden, maar die kreeg vorig jaar een flinke klap. Dat was gelijk het einde van mijn seizoen, want ik kreeg net de sleutel van mijn nieuwe huis”, vertelt hij.

Zijn nieuwe auto was letterlijk een lot uit de loterij. ,,Iemand biedt dan zijn auto aan op internet en bepaalt de prijs en als er genoeg mensen op bieden, wordt er via een Engelse website geloot. En ik had het bonusgetal”, stelt hij lachend. ,,En nu is het vooral meters maken.” Het feit dat de inwoner van Anna Paulowna vooraan startte gaf al aan dat de dag tot dan toe niet heel succesvol was geweest. ,,Mijn beste plek was achtste, maar met een beetje mazzel kwam ik toch in de finale. En daarin ging het perfect. Het is mooi dat je dan een keer wint, want het is toch een hoop werk, zo’n auto en het blijft hobby tenslotte.”

Door zijn winst staat hij na drie racedagen in de top tien van de puntenstand. ,,Maar daar kijk ik niet echt naar. Misschien als ik er op het einde nog heel goed voorsta, maar eigenlijk is het voor mij altijd: nieuwe ronde, nieuwe kansen.”

Het was voor onder andere de rodeorijders een druk weekend. Op pinksterzaterdag stond immers de Acon-wedstrijd in Lopik op het programma en op de maandag werd in het Friese Kollum gestreden om de NK vrije standaard en de rodeo pinksterprijs. Albert Sikkema hield het bij Sint Maarten. ,,Mijn zoon doet aan BMX en heeft dit weekend het NK. Dat is ook belangrijk. Ik kom hier al heel lang, sla bijna nooit over, maar had nog nooit een finale gewonnen”, vertelde de coureur uit Twijzelerheide. ,,Ik heb wel eens een dagklassement gewonnen, maar dit is toch mooier.” In de laatste ronde was hij het die jongeling Pikkert een zetje gaf en daardoor vrij baan had naar de winst. ,,Dat was toegestaan op dat moment en ik kon er nog net bij. Dus ja, dan probeer je dat en het lukt.” Door zijn zege maakt Sikkema, die sinds 2006 in de F1 uitkomt, promotie naar een blauw dak, waardoor hij bij de snellere coureurs gaat horen en dus wel verder naar achter moet starten. Nu startte hij juist redelijk voorin. ,,Ook omdat we geen heel bijzondere dag hadden. We konden de snelheid niet echt vinden, maar in de finale ging alles naar wens. Er waren gelukkig weinig herstarts en net als iedereen had ik wel wat problemen met de grip op de droge baan, maar ik kon evengoed vooruit blijven. En dat is niet alleen voor mezelf mooi, maar voor het hele team, want we werken er met zijn allen hard aan.”

Bij de in omvang kleinere klassen wonnen Robbert Dekker (kevers) en Patrick Sintebin (vrije standaard) zowel de finale als het dagklassement.

Scroll naar boven