Schager Courant 10 juli 2023

 

Familie Goos strijdt op meerdere fronten

Op een modderige baan reed Sander Goos (236) vooral bekeken en werd zo achtste.

FOTO MARTIN DE HAAN

Robin Kaandorp

Sint Maarten Zoals bij veel sporten, is ook autocross vaak een familieaangelegenheid. Dat geldt ook voor de Schoorlse familie Goos, waar Sander en zijn nichtje Daisy in hun klassen volop meestrijden om de prijzen.

autocross

Acon-races

Het is nog even een extra klus op het einde van een lange crossdag. Sander Goos is met de hogedrukspuit bezig de prut van zijn F1 stockcar te spuiten. Het is iets wat Daisy bespaard is gebleven, want waar het de hele dag min of meer droog is geweest, komt de regen in de namiddag nog even met bakken naar beneden waardoor het circuit in no time in een glijbaan verandert. ,,Het is wel jammer dat het zo eindigde”, stelt Sander Goos, die in de finale als achtste is geëindigd. ,,Alles was nog op droog weer afgesteld. Dus het ging daarom een beetje rustig aan.” Hij is niet de enige die er zo over dacht, waardoor er ondanks de lastige omstandigheden weinig oponthoud was en nauwelijks uitvallers te noteren zijn.

Het is uiteindelijk Jorn Adema uit Makkum die de finish als eerste passeert voor regerend Acon-kampioen Pieter Langeveld. Goos was voor dit weekeinde lijstaanvoerder, maar zijn titelkansen zijn flink geslonken. ,,Het was niet helemaal mijn weekend. Laten we het daar maar op houden. Het zat niet echt mee.” Op zaterdag reed hij mee in Lopik, waar voor de tweede keer dit jaar werd gestreden in een wedstrijd die ook voor het Acon-klassement meetelt. ,,De snelheid zat er wel in, maar ik had veel pech, al werd ik de finale nog wel vierde.” Een dag later is het niet heel veel anders. ,,Het was heel wisselend en dat had ook te maken met de auto. Het liep niet.”

Nichtje Daisy is kort daarvoor als tweede geëindigd in de finale. Zij trad op haar elfde in de voetsporen van haar vader Johan. ,,Die heeft iets van dertig jaar in allerlei klassen gereden”, vertelt zij. Hij is nog altijd nauw betrokken bij de racende dochter en neef. ,,Daarom is hij zelf met rijden gestopt. Het werd anders een beetje te veel werk”, aldus Daisy. Hij kan tevreden constateren dat zijn dochter, nu 17 jaar, een waardig opvolger is. Ze is de regerend kampioene bij de Formule 2 junioren en won ook de zogenaamde Supercup. ,,Daarbij rijden we zowel op klei als op asfalt”, legt zij uit. ,,Vorig jaar heb ik dertig wedstrijden gereden. Dit jaar zijn het er iets minder.”

De Formule 2 rijdt dit seizoen voor het eerst manches op de baan bij Sint Maarten. In september volgt nog een tweede keer. ,,Ik sta nu ook eerste. Al is het niet meteen het grootste doel om weer kampioen te worden. Dan moet je wat meer bekeken gaan rijden en dat ben ik dit jaar niet van plan. Het zou mooi zijn om ooit in de F1 te rijden, maar volgend jaar ga ik eerst verder in de F2 bij de senioren.”

Sander is 23 en is nu elf jaar actief in de autocrosssport. Aan het einde van vorig seizoen, zijn tweede in de koningsklasse, stond hij echter op het punt te stoppen. ,,Ik heb een bedrijf overgenomen en daar gaat een hoop tijd in zitten. Maar mijn team is zo enthousiast en wilde graag dat ik doorging. Dus ik heb er toch een jaar aan vastgeplakt. Of ik dat volgend jaar ook doe, moet ik nog bekijken.”

De successen zouden hem wellicht over de streep kunnen trekken. Al is het winnen van de Acon-titel wat lastiger geworden. Hij staat nu tweede in de stand achter Louw de Vries. ,, Het is voor mij wel een heel mooie prijs om voor te gaan. Ik woon om de hoek, dus ik zie Sint Maarten als mijn thuisbaan. Er komen daarnaast altijd veel sponsors kijken. Daarom spreekt het mij toch meer aan dan bijvoorbeeld een titel in Friesland.”

Djoeri van Drie (rodeo), Marko Kok (vrije standaard), Robbert Dekker (kevers) en River Anker (Formule 2) waren de finalewinnaars.

 

Scroll naar boven